Friday, July 20, 2018

Krást železo? Ne! Na škopku v domově klidného stáří.

Jdeme krást železo?
"Je to tady nějaký moc slušný. Vypadá to tady jak druhá Masaryčka." "Neboj jsme blízko musí se to někde tady zlomit."

A skutečně, na kopečku se nachází hospoda u které vás bude okolí podezřívat že jdete spíš krást železo za branou, než že jdete na pivo. Cestu vám budou značit vývěsní štíty Starobrna který pamatujete ještě z doby kdy jste místo škopka cucali maximálně palec a nechápali jste proč do těch baráků leze tolik lidí.

Nás jako vetřelce zvenčí označuje množství bagáže a proto první pivo čekáme přibližně 10 minut za společného čekání se štamgastem, který srká turka a čumí na prastarý pořad Šance, u kterého je pro nás s T. největší zábava hádat jestli je z roku 95 nebo 97. Venku je listopadové pošmourno a k ospalému nedělnímu odpoledni nemůže televize dávat asi nic lepšího. Bodík ještě za starou tlustou kystnu.

Za 10 minut situace graduje a ze štamgasta se po našem celkovém vyprofilovaní mění chlapík na obsluhu. A začne i obratem ve svém asi 80 letém věku slyšet a reagovat.

"A kam na záchody, prosím vás?" Tady dozadu a doprava mám koupelku." "Aha, dík."

Mladý Petr Rychlý se kroutí v pořadu za doprovodu interpretů o kterých jsme si mysleli že byli mrtví už tehdy.

Není to nahoda, ze všech brněnských hospod asi jen tady najdete pisoár zavěšený na stromě s trubkou kamsi pod zem a to celé zakryté zvenčí reklamní cedulí na okresní podnik stavebních služeb Brno - Nositele řádu Vítězného října. Minulost se tu prostě využije do mrtě, a Petr Rychlý zamlada v televizi tak kupodivu patří k těm aktuálnějším věcem co máme zrovna nadosah.
78 za tři Starobrna, pěna padá pomalu, ale naštěstí pomaleji než může spadnout obsluha - štamgast.

Takhle si to představuji. Svůj důchod. Cokoliv vám z venčí přikážou vám v této pivní zasklené terásce, která konzervovala čas nejpozději roku 1995 muže políbit prdel. A jako bonus, když to s váma šlehne, možná si toho někdo všimne dřív než poštačka s důchodem.

I když od klasiků víme k jakým rodiným katastrofám může vést předstírání hluchoty, tady nejspíš vede jen k pohodě provozního a mírným rozpakům příchozích, kteří musí projít testem: Tak já vám teda načepuju, možná, mladí ocasi...

Těžší zašívarnu v Brně nenajdete.

PS: Šance byla z roku 1996. V červnu 2018 jsem návštěvu zopakoval. Odkazy na Starobrno byly přelepeny reklamními nálepkami Poutníka a ten se tu teď prodává za 30. Vyrazili nás. Majitel se totiž chtěl v klidu a sám divat na mistrovství světa ve fotbale.


Minulost může zakrýt i pisoár


Rozbité ruské kuželky v listopadovém odpoledni jsou
ideálním místem kde si to můžete rovnou hodit.
Výčep
Slunce v duši


No comments:

Post a Comment